Consultaties psycholoog

Kliniplan woosh

Op consultatie bij de psycholoog

Iedereen gaat al eens door een moeilijke periode. Sommigen komen er zelf uit, met de hulp van hun omgeving. Maar soms is professionele hulp aangewezen. Dan kan een consultatie bij de psycholoog het startschot zijn voor verbetering. De drempel om die stap te zetten is groot, zowel mentaal als financieel. Met klaarheid over de terugbetaling van je consultaties helpen we je alvast wat verder.

Wanneer ga je naar de psycholoog?

Wanneer je nood hebt aan een consultatie bij de psycholoog is helaas geen exacte wetenschap. Er bestaan geen gouden regels die bepalen wanneer je die stap moet zetten. Vertrouw vooral op je intuïtie. Worstel je bijvoorbeeld met iets en kom je er zelf niet uit? Of heb je klachten waardoor je moeilijker functioneert in je dagelijkse bezigheden? Een psycholoog kan je concrete tips en methodes aanleren om het heft opnieuw stevig in eigen handen te nemen.

Ook je omgeving pikt soms signalen op dat je een moeilijke periode doormaakt. Zij hebben uiteraard het beste met je voor. Maar soms praat je gemakkelijker over gevoelige zaken met een professionele hulpverlener dan met een persoonlijke kennis. Dan is de psycholoog een goed alternatief.

Vergis je niet: niet enkel met zware mentale problemen kan je bij een psycholoog terecht. Psychologen behandelen ook frequent patiënten met:

  • onzekerheid

  • stress of angst

  • relatieproblemen

  • moeilijke rouwverwerking

  • vermoeidheid en futloosheid (burn-out).

Psycholoog of psychiater?

Psycholoog of psychiater: klinkt het voor jou hetzelfde? Begrijpelijk. Toch zijn er verschillen. En net die verschillen bepalen bij welke specialist je best te rade gaat. Het grootste verschil? Een psychiater is een dokter die zich verder gespecialiseerd heeft. In tegenstelling tot een psycholoog mag hij geneesmiddelen voorschrijven.

De therapie bij een psycholoog is dus vooral gericht op praten. Het is met andere woorden een medicatievrije behandelingswijze. Ook een psycholoog volgde uiteraard een professionele opleiding. Hij is ofwel verbonden aan een ziekenhuis of centrum voor geestelijke gezondheid, of heeft een eigen (groeps)praktijk.

Het verloop van een consultatie

Bij de psycholoog leg je je hart en ziel bloot. Uiteraard is daarvoor een zekere mate van vertrouwen nodig. Om de basis voor die vertrouwensband te leggen en de juiste behandeling te kiezen, begint elke therapie met een intakegesprek. Jullie maken er kennis. De psycholoog luistert naar je klachten en beantwoordt je vragen. Op basis van dat verkennend gesprek stellen jullie samen een behandelplan op.

Natuurlijk is ook je huisarts een prima aanknopingspunt wanneer je een moeilijke periode doormaakt. Hij of zij denkt mee na over mogelijke oplossingen en verwijst je indien nodig door naar een psycholoog. Sommige psychologen zijn gespecialiseerd in bepaalde problematieken.

Het financiële plaatje

Eerst het goede nieuws: via je ziekenfonds krijg je een deel van je consultatie(s) bij de psycholoog terugbetaald. Het aantal consultaties en ook het terugbetaalde bedrag zijn wel beperkt. De overheid voorziet 22,5 miljoen euro per jaar voor de terugbetaling van geestelijke gezondheidszorg. Dat is veel te weinig. Bovendien is dat slechts voor volwassenen van 18 tot 64 jaar, onder bepaalde voorwaarden en na doorverwijzing van een arts.

Zeker bij een langdurige behandeling loopt je persoonlijk aandeel dus aardig op. Een aanvullende verzekering zoals ViviPlan biedt in dat geval soelaas. ViviPlan voorziet extra terugbetalingen voor oplopende medische kosten. Onder meer consultaties bij de psycholoog worden voor 75%, met een maximum van 250 euro, terugbetaald. Zo werk jij volop aan je herstel, zonder financiële kopzorgen.

Tot 1511 euro per jaar!

Per verzekerde biedt ViviPlan elk jaar opgeteld voor de verschillende dekkingen tot 1511 euro.

Viviplan De aanvullende ziekteverzekering Ontdek onze verzekering