Geboorte

Kliniplan woosh

Volop genieten zonder financiële zorgen bij de geboorte

Er is een kindje op komst? Proficiat! Of het nu je eerste, tweede of zelfs vijfde wonder is: elke zwangerschap is uniek. Net als de bevalling. Als kersverse ouder wil je uiteraard het liefst zorgeloos genieten van je kindje. En dat lukt het best zonder financiële kopzorgen. We helpen je graag een handje.

Vóór de geboorte

Al bij de prille zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Tegelijk moet je heel wat zaken regelen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Volg dan deze handige checklist:

  • Breng je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte van je zwangerschap. Zo ben je beschermd tegen ontslag. Je ziekenfonds breng je uiterlijk bij de start van je moederschapsrust op de hoogte. Als zelfstandige licht je enkel je ziekenfonds in.
  • Zoek tijdig een kinderopvang voor na de geboorte. Het lijkt misschien voorbarig om daar meteen mee te starten, maar de kinderopvangen in je buurt zijn snel volzet. Je kan dus maar beter snel aan de slag.

  • Laat bloed prikken bij de huisarts om je positieve zwangerschapstest te bevestigen en maak je eerste controleafspraak bij de gynaecoloog. Contacteer indien gewenst ook een vroedvrouw om je gedurende je zwangerschap en na je bevalling te adviseren en bij te staan.

Terugbetaling tijdens de zwangerschap en bevalling

Een kind kost evenveel als een huis. Tenminste, zo wordt in de volksmond beweerd. Uiteraard klopt het dat een kind extra kosten met zich mee brengt. Denk maar aan luiers, kinderopvang, speelgoed en de babyuitzet. Toch hoef je niet alles zelf te betalen. Bij de opvolging van je zwangerschap en voor de kosten van je bevalling ben je alvast financieel ondersteund door je ziekenfonds. Je geniet onder meer terugbetalingen voor:

  • consultaties bij je huisarts, tandarts en gynaecoloog

  • controles bij de vroedvrouw (tot 12 prenatale sessies)

  • echografieën (beperkt tot 1 per kwartaal, tenzij het om een risicozwangerschap gaat)

  • de NIP-test en de triple-test

  • een vruchtwaterpunctie en vlokkentest bij verhoogd risico op erfelijke aandoeningen

  • prenatale kinesitherapie (tot 9 sessies per zwangerschap, extra sessies enkel na voorschrift van een arts).

Als je een kind krijgt of adopteert heb je trouwens sowieso ook recht op een startbedrag, het kraamgeld van vroeger. De enige voorwaarde is dat je kindje officieel in Vlaanderen woont. Dat startbedrag maakt deel uit van het hervormde Groeipakket. Je vraagt het aan vanaf de zesde maand van je zwangerschap tot 5 jaar naar de geboorte. Informeer bij uw ziekenfonds voor extra voordelen.

Heb je ook een hospitalisatieverzekering zoals KliniPlan of KliniPlanPlus? Dan geniet je extra voordelen tijdens je ziekenhuisopname. Zo kies je met KliniPlanPlus zonder zorgen voor een eenpersoonskamer, want je betaalt geen franchise. Dat is in alle rust en privacy genieten van je kleine spruit.

Krijg een geboorteforfait

Met de aanvullende ziekteverzekering ViviPlan heb je automatisch recht op een extra geboorteforfait. Wat je daarvoor moet doen na je aansluiting? Enkel het geboorteattest bezorgen. Daarna ontvang je een vast bedrag van 250 euro bij de geboorte van je kindje. Dit geboorteforfait helpt je om de zorgen in de eerste weken na de bevalling te betalen, eens je het ziekenhuis verlaten hebt.

ViviPlan dekt trouwens het hele jaar door oplopende medische kosten buiten ziekenhuisopnames, voor kinderen en volwassenen. Je krijgt per kalenderjaar tot 1.500 euro terugbetaald per gezinslid. Dat geldt bijvoorbeeld voor geneesmiddelen op voorschrift, brillen of contactlenzen, hoorapparaten, consultaties bij artsen of psychologen. Vanaf je derde kind is de aansluiting bij je aanvullende ziekteverzekering voor het hele gezin trouwens gratis.

Ontdek de voordelen van ViviPlan en bereken je premie snel online.

Tot 1511 euro per jaar!

Per verzekerde biedt ViviPlan elk jaar opgeteld voor de verschillende dekkingen tot 1511 euro.

Viviplan De aanvullende ziekteverzekering Ontdek onze verzekering