Hoorapparaten

Kliniplan woosh

Je hoorapparaat terugbetaald

Als je gehoor achteruit gaat, komt je sociale leven al snel onder druk te staan. Je kan gesprekken niet meer goed volgen, hebt het lastig met interactie in grote groepen of rumoerige omgevingen en je mist oprecht de kleine dagelijkse geluiden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede en vaak discrete hoorapparaten.

Wanneer ben je aan een hoorapparaat toe?

Voor je de stap zet naar een hoorapparaat moet je de signalen van gehoorverlies herkennen. Vooral in het begin is het moeilijk om symptomen te linken aan een verminderend gehoor. Doordat je meer moeite moet doen om te luisteren, ben je sneller vermoeid. Veel mensen associëren dit niet meteen met gehoorverlies.

Naarmate je gehoor verder achteruit gaat, worden de signalen wel duidelijker. Je kan mensen moeilijker verstaan of krijgt bijvoorbeeld opmerkingen uit je naaste omgeving dat de radio wel erg hard staat. Ook bij oorsuizen of tinnitus is het aangeraden je gehoor extra te laten testen. 80% van de patiënten met tinnitus krijgen vroeg of laat gehoorverlies.

In 8 stappen naar je eerste hoorapparaat

Als je je hoorapparaat moet vernieuwen, weet je al waar je aan toe bent. Interessant om weten: ben je jonger dan 18 jaar, krijg je elke 3 jaar een terugbetaling. Ben je ouder dan 18, dan kan je na 5 jaar opnieuw genieten van een terugbetaling op je hoorapparaat.

Moet je voor het eerst een hoorapparaat kiezen en heb je wat schrik voor het onbekende? Je bent lang niet alleen. De weg naar een hoorapparaat verloopt volgens een vast stappenplan. Bereid je dus alvast voor op je traject met dit handig stappenplan.

  • De neus-, keel-, oorspecialist test je gehoor.

  • Als deze arts een probleem vaststelt, verwijst hij je door naar een audicien.

  • De audicien doet nieuwe testen en laat je eventueel een vragenlijst invullen om het meest geschikte apparaat te kiezen.

  • Je krijgt een apparaat mee dat je minstens 14 dagen lang test.

  • Je audicien maakt een testverslag op basis van je bevindingen met het toestel.

  • Je krijgt een medisch voorschrift van je specialist als er een gehoorwinst van minstens 5% is vastgesteld.

  • Je audicien vraagt het akkoord van je adviserend-arts voor de terugbetaling van het hoorapparaat.

  • Wordt je terugbetaling goedgekeurd door die arts, dan krijg je het toestel mee van je audicien.

De kostprijs van een hoorapparaat

Aan een hoorapparaat hangt uiteraard ook een prijskaartje vast. Dat loopt al snel op tot 1.000 euro. Voor toestellen met stereofonische werking – voor beide oren – mag je zelfs rekenen op meer dan 2.000 euro. Via het ziekenfonds krijg je een groot deel van die kostprijs terugbetaald als je aan deze voorwaarden voldoet:

·       Je hebt een gehoorverlies van minstens 40 dB aan het oor waarvoor je een hoorapparaat krijgt. Wie jonger is dan 18 jaar en minder dan 40 dB gehoorverlies heeft, komt ook in aanmerking.

·       Met je gehoorapparaat krijg je minstens 5 procent gehoorwinst.

·       Je hebt vooraf de goedkeuring gekregen van een adviserend-arts.

De maximale terugbetaling van je hoorapparaat hangt af van het type toestel en je leeftijd. Hou er rekening mee dat je bij een niet-geconventioneerde audicien minder terugbetaald krijgt. Bovendien mag deze oorarts extra supplementen aanrekenen, waardoor je persoonlijk aandeel snel oploopt.

Wist je dat de aanvullende verzekering van ViviPlan het remgeld op je hoorapparaat voor 75% terugbetaalt, tot maximaal 750 euro? De enige voorwaarde: je krijgt een wettelijke terugbetaling van je ziekenfonds en je hoorapparaat is voorgeschreven door een erkende audioloog.

Tot 1511 euro per jaar!

Per verzekerde biedt ViviPlan elk jaar opgeteld voor de verschillende dekkingen tot 1511 euro.

Viviplan De aanvullende ziekteverzekering Ontdek onze verzekering