Oogzorg

Kliniplan woosh
Logo Icoon plectrum ViviPlan

Klaar zicht met een bril of contactlenzen

Meer en meer mensen dragen een bril of contactlenzen. Onderzoek van het Brien Holden Vision Institute voorspelt dat tegen 2050 bijna de helft van de wereldbevolking bijziend zal zijn. Als je oogproblemen hebt ben je dus lang niet alleen. Maar kies je voor lenzen of voor een bril? En hoeveel kost je dat? We zetten het voor je op een rijtje.

Verziend of bijziend

Er zijn verschillende redenen waarom je een visueel hulpmiddel nodig hebt. In de meeste gevallen is het omdat je verziend of bijziend bent. Als je bijziend bent, heb je moeite om voorwerpen en vormen veraf scherp te zien. Wat dichtbij is, zie je wel goed. Knijp je je ogen vaak toe als je iets probeert te zien veraf? Of zit je de laatste tijd steeds dichter bij de televisie? Dan ben je waarschijnlijk bijziend.

Wie verziend is, ervaart net het omgekeerde. Terwijl voorwerpen en vormen dichtbij wazig zijn, ziet hij of zij dingen verder weg wel scherp. Verziendheid uit zich typerend in moeilijkheden bij het lezen van de krant of een boek. Als je verziend bent, kan je last hebben van hoofdpijn.

Hoewel het twee totaal verschillende problematieken betreft, zijn beide op te lossen met een bril of contactlenzen. De glazen of de lenzen worden steeds op de juiste sterkte gemaakt, zodat je alles opnieuw scherp ziet.

Kiezen voor contactlenzen of een bril?

Je bent bijziend of verziend, maar twijfelt nog of je voor een bril of voor lenzen kiest? Tenzij je oogarts om medische redenen zelf een van beide hulpmiddelen naar voor schuift, hangt het helemaal af van je eigen voorkeuren en je dagelijkse activiteiten. Zowel contactlenzen als een bril hebben hun eigen voordelen.

De voordelen van een bril:

De kwaliteit van brillenglazen is de afgelopen jaren sterk verbeterd, indien gewenst met functionele extra’s zoals een blauwlichtfilter, voor wie vaak op computer- en smartphoneschermen kijkt.

 • Er bestaan brillen uit kunstglas, die veiliger zijn voor het oog bij eventuele breuk.

 • Je zet hem eenvoudig op en af, bijvoorbeeld bij het lezen of autorijden.

 • Je hebt er weinig onderhoud aan.

 • Een bril is zonder vervolgkosten.

 • Je kan een bril gebruiken als een echt modeaccessoire.

 • Je ogen raken minder snel geïrriteerd, bijvoorbeeld als je verkouden bent of last hebt van allergieën.

De voordelen van contactlenzen:

 • Lenzen liggen rechtstreeks op het oog. Er is dus geen afstand tussen het oog en de lens, waardoor je nog iets beter ziet.
 • Contactlenzen wasemen niet aan en worden niet vuil door omgevingsfactoren, zoals regen of stof.

 • Ze geven een natuurlijker uiterlijk.

 • Bij sport- en vrijetijdsactiviteiten behoud je je volledige gezichtsveld en zit er geen montuur in de weg.

 • Dankzij technische innovaties worden contactlenzen ontwikkeld op maat van specifieke visuele handicaps.

Als je kiest voor contactlenzen krijgt je oog minder zuurstof. Je moet je lenzen daarom af en toe uitlaten. Hou er dus rekening mee dat je in dat geval sowieso ook een bril nodig hebt.

De kostprijs van een bril of contactlenzen

Kies je voor een bril, dan heb je keuze uit heel wat monturen en prijsklasses. Van dure merkmonturen tot goedkopere modellen zonder bekende naam. Op je montuur krijg je een deel terugbetaald door je ziekenfonds. Toch zijn het vooral de glazen die een bril prijzig maken. Gelukkig krijg je ook daarvoor een tegemoetkoming als:

 • je jonger bent dan 18 jaar

 • je tussen 18 en 65 jaar bent en de sterkte van je glazen minstens -8,25 of +8,25 bedraagt

 • je ouder dan 65 jaar bent en je minstens -4,25 of +4,25 hebt

Ook optische contactlenzen, lenzen voor problemen met het hoornvlies of op maat gemaakte jaarcontactlenzen worden deels terugbetaald. Voor dag- of weeklenzen is er zelden terugbetaling van het ziekenfonds.

Let op: je krijgt de terugbetaling enkel als je een voorschrift van de oogarts en een getuigschrift van de opticien hebt.

Bij de aankoop van lenzen of een bril betaal je een deel zelf. Heb je een aanvullende verzekering zoals ViviPlan? Dan profiteer je van een extra terugbetaling op de oogzorgfactuur. Zo kies je voor klaar zicht zonder financiële kater.

Oogzorg ViviPlan

Tot 1511 euro per jaar!

Per verzekerde biedt ViviPlan elk jaar opgeteld voor de verschillende dekkingen tot 1511 euro.

Viviplan De aanvullende ziekteverzekering Ontdek onze verzekering