Remgelden geneesmiddelen

Kliniplan woosh

Remgeld op je geneesmiddelen

Pillen, poedertjes of siropen: medicijnen zijn er in alle maten en vormen. En al krijg je meestal een groot deel terugbetaald door je ziekenfonds, er blijft gewoon een stuk over voor je eigen rekening. Dat is het zogenaamde remgeld. Alles wat je moet weten over het remgeld op je medicijnen in een notendop.

De kostprijs van medicijnen

Het ene geneesmiddel is het andere niet. Hetzelfde geldt voor de prijs ervan. Wil je vooraf weten hoeveel je moet betalen in de apotheek? Je zoekt je geneesmiddelen en de kostprijs eenvoudig op via onze online tool. Je ziet meteen hoeveel je geneesmiddel jou gaat kosten. Dit is zelden de totale kostprijs van een medicijn. Je betaalt namelijk enkel het zogenaamde remgeld in de apotheek. Je ziekenfonds betaalt de rest. Dat is mooi meegenomen.

Voor die terugbetaling in de apotheek hoef je trouwens zelf niets te doen. Je gaat gewoon met je voorschrift en je elektronische identiteitskaart naar de apotheek. De computer verrekent automatisch hoeveel je persoonlijk aandeel bedraagt.

Merken en generische geneesmiddelen

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van generische geneesmiddelen. Maar wat is dat precies? En wat zijn de voordelen van het kiezen voor die generische varianten? Geneesmiddelen hebben dezelfde werking als een merkgeneesmiddel, maar zijn meestal beduidend goedkoper. Ze komen pas in de handel eens het patent van de ontwikkelaar van een merkgeneesmiddel verstreken is.

Aan de productie van een nieuw merkgeneesmiddel gaat heel wat onderzoek en ontwikkeling vooraf. Dat verklaart meteen waarom een merkgeneesmiddel vaak iets meer kost. Tijdens de looptijd van het patent, dat de exclusiviteit van het medicijn onder dat merk beschermt, recupereert de ontwikkelaar die kosten. Vaak daalt ook de prijs van het merkmedicijn na het verstrijken van dit patent.

Daarnaast worden geneesmiddelen ingedeeld in 4 categorie├źn. De eventuele terugbetaling van een bepaald medicijn wordt mee bepaald door zijn categorie:

  • categorie A: levensnoodzakelijke geneesmiddelen voor zware en langdurige ziekten, zoals kanker, suikerziekte of epilepsie
  • categorie B: nuttige geneesmiddelen op sociaal en geneeskundig vlak, zoals antibiotica en middelen tegen astma
  • categorie C: minder nuttige geneesmiddelen op sociaal en geneeskundig vlak, die vooral op symptomen werken, zoals slijmoplossende middelen of middelen voor desensibilisatie

  • categorie D: niet-terugbetaalbare geneesmiddelen, zoals vitamines, kalmeermiddelen, pijnstillers en slaapmiddelen.

Terugbetaling na toestemming van een arts

Voor sommige medicijnen heb je een papieren of digitale toestemming nodig van een adviserend-arts om van een terugbetaling te genieten. De arts controleert in dat geval, aan de hand van de richtlijnen van het RIZIV, of je in aanmerking komt voor die terugbetaling. Hij of zij maakt de aanvraag vervolgens over aan je ziekenfonds.

Er volgt een medisch akkoord waarmee je je geneesmiddel kan afhalen bij de apotheek, een vraag naar extra info of een weigering. In dat laatste geval betaal je de volledige kostprijs van het medicijn zelf, tenzij je een goedkoper alternatief vindt.

Vermijd je oplopende medische kosten buiten het ziekenhuis liever? ViviPlan betaalt 75% van het remgeld voor geneesmiddelen terug. Zo krijg je, na aftrek van de wettelijke tegemoetkoming, nog een mooi extra duwtje in de rug. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis mee verzekerd.

Tot 1511 euro per jaar!

Per verzekerde biedt ViviPlan elk jaar opgeteld voor de verschillende dekkingen tot 1511 euro.

Viviplan De aanvullende ziekteverzekering Ontdek onze verzekering